19 Mar 2018

01.01.2020 – Novoletni koncert Orkestra in Zbora Slovenske filharmonije

1. januar 2020 ob 18.00

Cankarjev dom, Gallusova dvorana
LINK

Orkester in Zbor Slovenske filharmonije
Komorni zbor Megaron
Philipp von Steinaecker – dirigent
Nika Gorič – sopran
Jaka Mihelač – bariton
Miran Kolbl – violina

Spored:
1. DEL: ČLOVEK

ČLOVEK
Carl Orff: Carmina Burana: O Fortuna!
Aldo Kumar: Istra – Simfonične slike za Zbor in Orkester Slovenske filharmonije

LJUBEZEN
Wolfgang  Amadeus Mozart: Don Giovanni
Arija Zerline »Batti, batti o bel Masetto…«
La ci darem la mano
Champagne Aria: Fin ch’an dal vino

NARAVA
Ludwig van Beethoven: Simfonija št. 6, »Pastoralna« (4. stavek: Nevihta in vihar, 5. stavek: Veselje in hvaležnost ob koncu nevihte)

2. DEL: ČLOVEK BOG

LJUBEZEN, LJUBEZEN, LJUBEZEN …
Johann Strauss: Na lepi modri Donavi za zbor in orkester
Richard Strauss: Morgen/Jutri
Gaetano Donizetti: Il dolce suono, arija Lucije
John Williams: Schindlerjev seznam, naslovna tema
Ludwig van Beethoven: Simfonija št. 9 (Finale: Oda radosti)

Tradicionalni novoletni koncert Slovenske filharmonije smo programsko zasnovali na ideji temeljnih del izraelskega pisatelja, zgodovinarja in filozofa Yuvala Noaha Hararija, Sapiens in Homo Deus, ter z mislijo na 250-letnico rojstva Ludwiga van Beethovna, velikega skladatelja in humanista ter največjega glasnika razsvetljenskega humanizma. Odlomki njegovih Simfonij št. 6 in 9 bodo izzveneli v družbi cele vrste glasbenih uspešnic ter klasičnih skladb, ki so jih v svojih filmih posebno domiselno uporabili režiserji Stanley Kubrick (Odiseja 2001), Luc Besson (Peti element) in Steven Spielberg (Schindlerjev seznam). Orkester in Zbor Slovenske filharmonije ter komorni zbor Megaron bo vodil glavni gostujoči dirigent orkestra Philipp von Steinaecker.

Vznemirljivo glasbeno popotovanje bomo začeli s poglavjem o Človeku. Znameniti uvodni skladbi scenske kantate Carmina Burana, s katero Carl Orff očara v neposrednosti izraza, izvirni lepoti in izjemni moči osnovnih glasbenih prvin, bo sledila krstna izvedba Simfoničnih slik za zbor in orkester skladatelja Alda Kumarja, ki je navdih za skladbo našel v istrskih ljudskih napevih in plesih. V poglavju o Ljubezni bosta ljubezenski ariji in duet iz Mozartove opere Don Giovanni skupaj z orkestrom izvedla mlada slovenska pevca, sopranistka Nika Gorič in baritonist Jaka Mihelač. Da po nevihti vedno posije sonce, je v sklepnih stavkih svoje 6. simfonije, imenovane »Pastoralna«, nepozabno zvočno naslikal Ludwig van Beethoven.

Režiser Stanley Kubrik je v Odiseji 2001, svojem edinem znanstvenofantastičnem filmu, med pristajanjem lunarnega plovila na vesoljski postaji, uporabil glasbo Na lepi modri Donavi Johanna Straussa. V istem filmu je uporabil tudi glasbo Tako je govoril Zaratustra Richarda Straussa. Njegova pesem Jutri! poje o soncu, upanju in ljubezni. Tudi arijo Lucije iz opere Lucija Lamermoorska je režiser Luc Besson v filmu Peti element uporabil v kontekstu ljubezni in upanja. Potem ko jo odpoje Diva Plavalaguna, Korben Dallas najde pravo pot za rešitev planeta Zemlja. Režiser Steven Spielberg je s filmom Schindlerjev seznam ustvaril spomenik ljubezni do sočloveka, večkrat nagrajeno glasbo za film pa je napisal skladatelj John Williams. Novoletni koncert bomo zaključili z znamenito Odo radosti iz Finala Simfonije št. 9 Ludwiga van Beethovna, v kateri je skladatelj povzdignil ideal o svobodi, miru in prijateljstvu, ki jih je v svoji istoimenski pesmi povzel pesnik Friedrich Schiller. Zato ni naključje, da si je pesem in njeno uglasbitev Evropa izbrala za svojo himno.

Vljudno vabljeni na popotovanje Človeka in Glasbe onkraj časovnih razsežnosti, kjer ostane »le« Ljubezen!

Klemen Hvala
umetniški vodja Orkestra Slovenske filharmonije