20 Feb 2018

20.02.2019 – The Slovene Philharmonic String Chamber Orchestra and Nika Gorič

Wed, 20 February 2019

7:30 Sokolski Dom Škofja Loka

KRISTALNI ABONMA: KOMORNI GODALNI ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE
NIKA GORIČ, SOPRAN

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije je štirinajstčlanski komorni sestav, ki igra brez dirigenta. Ustanovljen je bil leta 1993 ob podpori Ministrstva za kulturo Republike Slovenije in prav v letu, ko koncertni Kristalni abonma v Sokolskem domu Škofja Loka izvaja jubilejno, deseto sezono, praznuje svojo petindvajseto obletnico ustanovitve. Ansambel je v tem času odigral več kot štiristo koncertov doma in v tujini, med drugim pa izvedel tudi prvi koncert Kristalnega abonmaja. Vzpodbuja nastanek novih glasbenih del, skrbi za notne izdaje in objavlja promocijske zgoščenke. Repertoar Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije obsega skladbe vseh stilnih obdobij, posebno pozornost pa namenjajo stvaritvam slovenskih avtorjev. Tudi tistih, najmlajših, ki se šele uveljavljajo. Vse to potrjuje njihovo visoko kakovost ter vlogo in pomen v slovenski in evropski poustvarjalni kulturi.
Tokrat bo gostja orkestra uveljavljena sopranistka Nika Gorič. Nika Gorič je bila članica Academy Song Circle in redna solistka Bachovih kantat pod pokroviteljstvom uglednega sklada Kohn. V letu 2016 je postala umetnica Young Classical Artist Trust. V Sloveniji je oktobra 2016 debitirala v SNG Maribor v vlogi Norine Donizettijevega Don Pasquala. Septembra 2016 je pela sopranski solo v Mahlerjevi Simfoniji št. 4 pod vodstvom Nicolasa Altstaedta, leta 2015 pa je sodelovala pri osrednjem projektu Ženska pod taktirko Richarda Tognettija na Festivalu Maribor.
Predstavila se je v več opernih vlogah, med pomembnejše sodijo Titanija (Vilinska princesa), ki jo je Nika odpela kot predstavnica YSP za Salzburške slavnostne igre, Suzana (Figarova svatba), Sreča in Pallade pod taktirko Jane Glover, Evridike (Orfej v podzemlju), Polly (Opera za tri groše), Elisetta (Tajni zakon). Med koncertnimi nastopi pa velja omeniti solo v Händlovem oratoriju Mesija v Narodni operi Bordeaux, solistični recital v Wigmore Hall, recital z Grahamom Johnsonom na pianističnem festivalu Ruhr, nastop s Simfoničnim orkestrom iz Birminghama, solistični recital v King’s Place, več nastopov na festivalu Oxford Lieder, Bachovo solo kantato Jauchzett Gott in allen Landen v dvorani Duke’s Hall v Londonu, z duetom iz Bachove kantate Ich hatte viel Bekümmernis pa se je predstavila na BBC Radio 3.
___________________________________________
Vstopnice: 15 €
Skupinske vstopnice (10 oseb ali več): 8 €/osebo
Vstopnice si lahko priskrbite na blagajni Sokolskega doma Škofja Loka.

 

 

LINK