Biografija

 

Sopranistko Niko Gorič so kritiki opisali kot “mojstrico različnih glasbenih stilov” in pevko s “fenomenalno zmožnostjo preobrazb in igralskim izrazom”, ki se počuti doma tako na koncertnih kot opernih odrih.

Rojena v Mariboru v glasbeno družino je Nika petje študirala na Univerzi za glasbo in gledališko umetnost v Gradcu in na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu, kjer je magistrirala in zaključila umetniški doktorat. Prejela je najprestižnejše priznanje kraljičino nagrado “Queen’s commendation for excellence” kot študentka leta. Leta 2019 je prejela tudi laskavi naziv ‘Associate of Royal Academy of Music’, katerega prejmejo bivši študentje akademije, ki so znatno pripomogli h glasbeni profesiji.

Med njene zadnje dosežke sodijo vloga Adele v Netopirju, ki jo je poustvarila za Slovensko narodno gledališče Maribor, glavna vloga Aricie v predstavi Hippolyte et Aricie za Festival Opera Rara v Krakovu, Gilda v Rigolettu za Škotsko državno opero in Italienische Sängerin v Capricciu operne hiše Garsington.
Med njene vloge sodijo Norina (Don Pasquale), Titanija (Vilinska princesa), Suzana in Barbarina (Figarova svatba), Sreča in Pallade (Kronanje Popeje), Evridika (Orfej v podzemlju), Polly (Opera za tri groše), Elisetta (Tajni zakon) in Sandmann (Janko in Metka) ter koncertni verziji vlog Abre (Judita zmagovalka) in Dido (Dido in Enej).

Med vidnejše koncerte preteklega leta sodijo nastopi v Berlinski filharmoniji, hamburški Filharmoniji na Labi, Kraljevi festivalni dvorani v Londonu, Simfonični dvorani v Birminghamu, in Sydneyski operni hiši. Nastopila je z orkestrom NDR Elbphilharmonie Hamburg (Carlos Miguel Prieto), Karajanovo Akademijo Berlinskih filharmonikov (Pablo Heras-Casado), Avstralskim komornim orkestrom (Richard Tognetti) in CBSO ter z orkestri Škotske narodne opere, operne hiše Garsington, Festivala Krakov, Narodne opere Bordeaux in Orkestra Slovenske filharmonije.

Predstavila se je na recitalih v Wigmore Hall-u, na festivalu Midsummer Music, Leeds Lieder in Oxford Lieder. Med drugim je nastopila tudi v King’s Placu v Londonu, na pianističnem festivalu Ruhr z Grahamom Johnsonom, v Kioi Hall-u v Tokiu, Victoria Hall-u v Ženevi, bila je na turneji po znamenitih dvoranah Kitajske pod okriljem salzburškega festivala.

V letošnji sezoni se Nika poleg številnih koncertov doma in v tujini  (AT, CH, DE, FR) veseli koncertne verzije opere Dido in Enej (Dido); Orfeja in Evridike (Amore) in debija v Celovškem gledališču, kjer bo pela vlogo Christel v Zellerjevi opereti Ptičar – Der Vogelhändler.

V času študija je bila povabljena med mlade umetnike Salzburških slavnostnih iger, Akademije Festivala Verbier in Solti Akademije. Bila je prejemnica štipendij Charlesa Mackerrasa, Marie Callas in Independent Opera Award ter Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

**********

S sedmimi zgodnjimi pesmimi Albana Berga se je soočila Nika Gorič, ki s svojim izčiščenim, artikuliranim in prilagodljivim sopranom navdušuje iz koncerta v koncert…..
Sklep je znova z radoživim prepevanjem Nike Gorič prinesel ljubko otroško igrivost. Orkester ji je odgovarjal z vnesenimi celo agresivnimi refreni, kot vdor stvarnosti v idealizirano podobo življenja skozi otroške oči.
Radio Ars, Lovrenc Rogelj / Abonmajski koncert Slovenske filharmonije Berg: Sedem zgodnjih pesmi, Mahler: Simfonija št. 4 / marec 2020

Med glasbenimi izvajalci tako velja (ob solidnosti vseh neomenjenih) izpostaviti predvsem sopranistko Niko Gorič, ki je pokazala veliko vokalno agilnost in izredno glasbeno inteligenco.
Večer, Benjamin Virc / Kazinska dvorana SNG Maribor – Carpe Artem (recital) / februar 2020

..S prikupnostjo in lahkotnostjo igre ter bravurozno pevsko tehniko je svojo vlogo sobarice Adele oblikovala tudi mlada sopranistka Nika Gorič.
Večer, Tomaž Geržeta / SNG Maribor – Strauss Netopir (Die Fledermaus) /  oktober 2019

“Izstopala je gotovo tudi sopranistka Nika Gorič, ki ima tehnično izpopolnjen glas (slabše so zvenele nižine, kar je morda posledica akustike), s katerim lahko dosega nebeške višine in eterično pobarvane tone. V izvedbi Boccherinija in drugi večer tudi Johanna Christiana Bacha se je dokazala z vokalno čistostjo in tudi izrazitimi poizkusi vživljanja v ekspresivne momente glasbe,…”
Dnevnik, Gregor Pompe / Festival Ljubljana – Belcanto, Lamento / avgust 2018

Deležni smo bili domala fascinantnih izvedb tega dobro izbranega bogatega programa. Sopranistka Nika Gorič je s pravim muzikalnim ognjemetom odslikavala vitalnost zvočnih vizij ustvarjalcev; pela je tudi vse na pamet.
Večer, Tone Žuraj / Grad Rače – Recital Nike Gorič in Johana Barnoina / marec 2018