Biografija

 

Sopranistka Nika Gorič je diplomirala na Univerzi za glasbo in gledališko umetnost v Gradcu. Študij je nadaljevala na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu, kjer je magistrirala in lansko leto zaključila umetniški doktorat. V začetku julija 2017 je prejela najprestižnejše priznanje te ugledne londonske akademije, in sicer kraljičino nagrado kot študentka leta. Operni oddelek ji je pred tem že podelil prestižno operno štipendijo Charlesa Mackerrasa in Marie Callas. S štipendijo jo je podprlo tudi slovensko ministrstvo za kulturo. V letu 2016 / 2017 je bila nagrajena z Independent Opera Award.

Nika Gorič je bila članica Academy Song Circle in redna solistka Bachovih kantat pod pokroviteljstvom uglednega sklada Kohn. V letu 2016 je postala umetnica Young Classical Artist Trust. V Sloveniji je oktobra 2016 debitirala v SNG Maribor v vlogi Norine Donizettijevega Don Pasquala. Septembra 2016 je pela sopranski solo v Mahlerjevi Simfoniji št. 4 pod vodstvom Nicolasa Altstaedta, leta 2015 pa je sodelovala pri osrednjem projektu Ženska pod taktirko Richarda Tognettija na Festivalu Maribor.
Predstavila se je v več opernih vlogah, med pomembnejše sodijo Titanija (Vilinska princesa), ki jo je Nika odpela kot predstavnica YSP za Salzburške slavnostne igre, Suzana (Figarova svatba), Sreča in Pallade pod taktirko Jane Glover, Evridike (Orfej v podzemlju), Polly (Opera za tri groše), Elisetta (Tajni zakon). Med koncertnimi nastopi pa velja omeniti solo v Händlovem oratoriju Mesija v Narodni operi Bordeaux, solistični recital v Wigmore Hall, recital z Grahamom Johnsonom na pianističnem festivalu Ruhr, nastop s Simfoničnim orkestrom iz Birminghama, solistični recital v King’s Place, več nastopov na festivalu Oxford Lieder, Bachovo solo kantato Jauchzett Gott in allen Landen v dvorani Duke’s Hall v Londonu, z duetom iz Bachove kantate Ich hatte viel Bekümmernis pa se je predstavila na BBC Radio 3.

Nika bo v naslednji sezoni med drugim nastopila v naslovni vlogi Aricie v Rameaujevi operi Hypolite et Aricie v Operi Rara Krakov, in se udeležila turneje na Kitajskem s Salzburškimi slavnostnimi igrami. Povabljena je k sodelovanju pri snemanju zgoščenke za francosko diskografsko založbo Klarthe, za katero bo skupaj s pianistom Aurelom Marthanom in klarinetistom Franckom Russom posnela skladbe R. Schumanna in F. Schuberta. Septembra se bo vrnila v Anglijo, kjer bo v Škotski državni operi pela vlogo Gilde v Verdijevem Rigolettu. Veseli pa se tudi koncerta s Panonskimi filharmoniki v madžarskem Pecsu, sodelovanja s Slovensko filharmonijo na novoletnem koncertu ter gostovanja na Biennalu Zagreb s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije.

Nika je nedavno nastopila v vlogi Italijanskega soprana v Straussovem Capricciu pod taktirko Douglasa Boyda v produkciji opere Garsington, pred tem pa je nastopila kot solistka v Nemškem rekvijemu Johannesa Brahmsa z Birminghamskim simfoničnim orkestrom. Njen debut s Philharmonia Orchestra s skladbo Vita Žuraja Ubuquité v Royal Festival Hall v Londonu aprila letos ter krstna izvedba njegove skladbe Knjiga teles januarja letos, ki jo je izvedla skupaj s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije v ciklusu Sozvočje svetov, pa razkrivajo njeno afiniteto za sodobno glasbo in željo po sodelovanju s sodobnimi skladatelji.