Biografija

 

Sopranistka Nika Gorič je z odliko diplomirala na graški Univerzi za glasbo in gledališko umetnost. Študij je nadaljevala na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu, kjer je maja 2015 z odliko (najvišjo možno oceno – 100) zaključila dveletni podiplomski študij v razredu Lillian Watson in Jonathana Pappa. Po končanem študiju je prejela Regency Award za izjemne dosežke. Trenutno na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu poglablja študij opere. Za šolnino je prejela prestižno štipendijo Charles Mackerras Opera Scholarship, prav tako pa je izbranka Independent Opera štipendije. Nika je tudi štipendistka Ministrstva za kulturo Republike Slovenije ter varovanka Gallusove fundacije.
Hkrati je tudi članica Academy Song Circle in je redna solistka prestižnih Bachovih kantat pod okriljem Kohn Foundation Bach Cantata series.

V poletnih mesecih je kot solistka nastopila v Händlovi Mesiji v Opéra National de Bordeaux, kasneje pa kot udeleženka Young Singers Project pela vlogo Titanije v Purcellovi Vilinski kraljici v sklopu Salzburških poletnih iger.

Oktobra 2016 je pela vlogo Norine v operi Don Pasquale v Slovenskem narodnem gledališču Maribor. Po vrnitvi v London je februarja 2017 v okviru študija na RAO pela vlogo Evridike v opereti Orfej v podzemlju. Predstavo so izvajali v Hackney Empire London.

Pod taktirko Jane Glover je Nika odpela vlogo Susanne v Mozartovi Figarovi svatbi in Palade/Srečo v Monteverdijevem Kronanju Popeje. Pred tem pa je v Puccinijevi Suor Angelici odpela vlogi Suor Dolcine in La prima sorella cercatrice. V opernih scenah Kraljeve akademije za glasbo se je predstavila v vlogah Nine Massenetovega Cherubina, Adele v Straussovem Netopirju, Despine iz Mozartove opere Cosi fan tutte, Adine iz Donizettijeve opere L’elisir d’amore, nazadnje pa kot Ellen Orford iz Brittnovega Peter Grimsa. 
V času šolanja v Grazu je Nika nastopila v vlogi Barbrine v Figarovi svatbi (Le nozze di Figaro) W. A. Mozarta, kateri sta sledili vlogi Sandmana iz E. Humperdinckove Janko in Metka (Hänsel und Gretel) in Elisette v operi Tajni zakon (Il matrimonio segreto) Domenica Cimarose.

Med pomembnejše solistične nastope sodijo recital na prestižnem pianističnem festivalu Ruhr z Graham Johnsonom (Brahms Liebeslieder Walzer), Symphony Hall Birmingham koncert s CBSO in Simonom Halsleyem predvajan na BBC Radio 3 (Vaughan Williams Serenade to Music), Solo recital v King’s Place (Berg 7 Frühe Lieder); solo kantata Jauchzet Gott in allen Landen J. S. Bacha v Duke’s Hall v Londonu, izvedba izbora Schubertovih samospevov na prestižnem Oxford Lieder Festival v Oxfordu (Hollywell music room), predstavitev na BBC Radiu 3 z duetom iz Bachove kantate Ich hatte viel Bekümmernis.

Na domačih tleh se je mlada sopranistka predstavila na Dobrodelnem koncertu Soroptimist v Unionski dvorani, Božično-novoletnem koncertu SNG Maribor, nastopila je na Dobrodelnem Miklavževem koncertu RTV Slovenija, prav tako pa je sodelovala v okviru Festivala Maribor pri osrednjem projektu Ženska, pod taktirko Richarda Tognettija, septembra 2016 pa je izvedla Mahlerjevo Simfonijo št. 4 pod vodstvom Nicolasa Altstaedta.

Med izvajana dela sodijo Pergolesijev Stabat Mater, Mozartov Requiem in Exultate Jubilate, Vivaldijeva Gloria, Händelov Dixit Dominus, Haydnova Paukenmesse, Bachova maša v b-molu …

Svoje znanje je izpopolnjevala na seminarjih priznanih pevskih pedagogov in pevcev, kot so: Susan Bullock, Angelika Kirchschlager, Helena Lazarska, Matjaž Robavs in Sabina Cvilak. Pred kratkim je Nika debitirala na odru Wigmore Hall-a v sklopu javnih masterclassov z Elly Ameling, prav tako pa je bila udeleženka akademije festivala Verbier s Thomasom Quasthoffom.

V poletnih mesecih se bo Nika udeležila prestižne Georg Solti Accademie in se skupaj s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije predstavila na Festivalu Ljubljana.