Biografija

 

Sopranistko Niko Gorič so kritiki opisali kot “mojstrico različnih glasbenih stilov” in pevko s “fenomenalno zmožnostjo preobrazb in igralskim izrazom”, ki se počuti doma tako na koncertnih kot opernih odrih.

Rojena v Mariboru v glasbeno družino je Nika petje študirala na Univerzi za glasbo in gledališko umetnost v Gradcu in na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu, kjer je magistrirala in zaključila umetniški doktorat. Prejela je najprestižnejše priznanje kraljičino nagrado “Queen’s commendation for excellence” kot študentka leta. Leta 2019 je prejela tudi laskavi naziv ‘Associate of Royal Academy of Music’, katerega prejmejo bivši študentje akademije, ki so znatno pripomogli h glasbeni profesiji.

Med njene zadnje dosežke sodijo vloga Gilde (Rigoletto), ki jo je poustvarila za Slovensko narodno gledališče Maribor, vloga Adine (Ljubezenski napoj) in Pamine (Čarobna piščal) za SNG Opera in balet Ljubljana, Fiordiligi (Così fan tutte) za Oper im Park v Nemčiji in koncertna izvedba vloge Dido v Purcellovi operi Dido in Enej v Franciji.
Med njene vloge sodijo Norina (Don Pasquale), Titanija (Vilinska princesa), Suzana in Barbarina (Figarova svatba), Sreča in Pallade (Kronanje Popeje), Christel (Ptičar), Evridika (Orfej v podzemlju), Polly (Opera za tri groše), Elisetta (Tajni zakon) in Sandmann (Janko in Metka) ter koncertne verzije vlog Abre (Judita zmagovalka), Dido (Dido in Enej) in Amore (Orfej in Evridika).

Med vidnejše koncerte sodijo nastopi v Berlinski filharmoniji, hamburški Filharmoniji na Labi, Kraljevi festivalni dvorani v Londonu, Simfonični dvorani v Birminghamu, in Sydneyski operni hiši. Nastopila je z orkestrom NDR Elbphilharmonie Hamburg (Carlos Miguel Prieto), Karajanovo Akademijo Berlinskih filharmonikov (Pablo Heras-Casado), Avstralskim komornim orkestrom (Richard Tognetti) in CBSO ter z orkestri Škotske narodne opere, operne hiše Garsington, Festivala Krakov, Narodne opere Bordeaux in Orkestra Slovenske filharmonije.

Na domačih tleh Nika redno gostuje na Festivalu Ljubljana, kjer se je lani predstavila z Mahlerjevo simfonijo št. 4 in izborom Wolfovih samospevov prirejenih za Ensamble Dissonance, pod taktirko Marka Letonje; v letošnjem letu pa z Mahlerjevimi samospevi na besedila Rückerta pod vodstvom Jonathana Stockhammerja. Prav tako redno sodeluje z Zborom in orkestrom Slovenske filharmonije, s katerimi je izvedla dva novoletna koncerta in se z 7 zgodnjimi pesmimi Albana Berga in Mahlerjevo simfonijo št.4 predstavila na abonmajskem koncertu v Cankarjevem domu.

Predstavila se je na recitalih v Wigmore Hall-u, na festivalu Midsummer Music, Leeds Lieder in Oxford Lieder. Med drugim je nastopila tudi v King’s Placu v Londonu, na pianističnem festivalu Ruhr z Grahamom Johnsonom, v Kioi Hall-u v Tokiu, Victoria Hall-u v Ženevi, bila je na turneji po znamenitih dvoranah Kitajske pod okriljem salzburškega festivala.

V letošnji sezoni 22/23 se Nika poleg številnih koncertov doma in v tujini  (AT, CH, DE, FR, CZ) veseli recitala ob spremljavi Simona Trpčeskega na Festivalu Maribor in koncertne verzije opere Ariodante (Ginevra) z znamenitim orkestrom Il pomo d’oro in dirigentom Georgom Petrouom; za SNG Opera in balet Ljubljana se bo ponovno predstavila v vlogi Adine (Ljubezenski napoj) in debitirala v vlogi Evridike (Orfej v peklu); veseli se sodelovanja pri praizvedbi opere Blühen Vita Žuraja v Operi Frankfurt, kjer bo prevzela vlogo Anne; prav tako pa se vrača na oder SNG Maribor v vlogi Gilde (Rigoletto).

V času študija je bila povabljena med mlade umetnike Salzburških slavnostnih iger, Akademije Festivala Verbier in Solti Akademije. Bila je prejemnica štipendij Charlesa Mackerrasa, Marie Callas in Independent Opera Award ter Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

**********

Ravno z močno izraznostjo je v vlogi Gilde tako na pevskem kot tudi igralskem polju izstopala Nika Gorič. Sopranistka je dvignila predstavo na višjo raven, saj edina ni imela nikakršnih tehničnih težav, ki bi jo ovirale pri ukvarjanju zgolj z interpretacijo; lirični deli so bili vselej spevni, zapeti s polnim glasom, premišljenim fraziranjem in dihanjem ter včasih decentno afektirani s premišljenim dodajanjem ali odvzemanjem vibrata. Tudi kolorature so bile zapete z lahkoto; briljantni hitri mimobežni toni niso v ozadje porinili široke palete barv njenega glasu, pač pa so ji dali še večji poudarek. Igralsko se je Nika Gorič z izrazito obrazno mimiko in močno odrsko prezenco približala »pravemu« dramskemu gledališču.
Sigledal portal slovenskega gledališča, Ivana Maričić | SNG Maribor | maj 2022

S sedmimi zgodnjimi pesmimi Albana Berga se je soočila Nika Gorič, ki s svojim izčiščenim, artikuliranim in prilagodljivim sopranom navdušuje iz koncerta v koncert…..
Sklep je znova z radoživim prepevanjem Nike Gorič prinesel ljubko otroško igrivost. Orkester ji je odgovarjal z vnesenimi celo agresivnimi refreni, kot vdor stvarnosti v idealizirano podobo življenja skozi otroške oči.
Radio Ars, Lovrenc Rogelj | Abonmajski koncert Slovenske filharmonije Berg: Sedem zgodnjih pesmi, Mahler: Simfonija št. 4 | marec 2020

Med glasbenimi izvajalci tako velja (ob solidnosti vseh neomenjenih) izpostaviti predvsem sopranistko Niko Gorič, ki je pokazala veliko vokalno agilnost in izredno glasbeno inteligenco.
Večer, Benjamin Virc | Kazinska dvorana SNG Maribor – Carpe Artem (recital) | februar 2020

..S prikupnostjo in lahkotnostjo igre ter bravurozno pevsko tehniko je svojo vlogo sobarice Adele oblikovala tudi mlada sopranistka Nika Gorič.
Večer, Tomaž Geržeta | SNG Maribor – Strauss Netopir (Die Fledermaus) |  oktober 2019

“Izstopala je gotovo tudi sopranistka Nika Gorič, ki ima tehnično izpopolnjen glas (slabše so zvenele nižine, kar je morda posledica akustike), s katerim lahko dosega nebeške višine in eterično pobarvane tone. V izvedbi Boccherinija in drugi večer tudi Johanna Christiana Bacha se je dokazala z vokalno čistostjo in tudi izrazitimi poizkusi vživljanja v ekspresivne momente glasbe,…”
Dnevnik, Gregor Pompe | Festival Ljubljana – Belcanto, Lamento | avgust 2018

Deležni smo bili domala fascinantnih izvedb tega dobro izbranega bogatega programa. Sopranistka Nika Gorič je s pravim muzikalnim ognjemetom odslikavala vitalnost zvočnih vizij ustvarjalcev; pela je tudi vse na pamet.
Večer, Tone Žuraj | Grad Rače – Recital Nike Gorič in Johana Barnoina | marec 2018