Biografija

Sopranistko Niko Gorič so kritiki opisali kot »mojstrico različnih glasbenih slogov« in pevko z »neverjetno zmožnostjo preobrazb in igralskim izrazom«, ki se počuti doma tako na koncertnih kot opernih odrih.

V Mariboru rojena Nika je petje študirala na Univerzi za glasbo in gledališko umetnost v Gradcu in na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu, kjer je magistrirala in zaključila umetniški doktorat. Kot edina je prejela prestižno kraljičino nagrado za odličnost (Queen’s Commendation for Excellence 2017). Leta 2019 je prejela tudi laskavi naziv pridružene članice Kraljeve glasbene akademije. Leta 2021 je bila prejemnica nagrade Slavnostnih iger Mecklenburga-Predpomorjanskega, s čimer je postala stalna umetnica tega festivala. Letos pa je od Mestne občine Maribor prejela Glazerjevo listino, za posebne dosežke na področju kulture. 

Med vidnejše koncerte sodijo nastopi v Berlinski filharmoniji, Labski filharmoniji v Hamburgu, Kraljevi festivalni dvorani v Londonu, Simfonični dvorani v Birminghamu, Sydnejski operni hiši in Operi Frankfurt. Nastopila je z orkestrom Labske filharmonije Hamburg (dirigent Carlos Miguel Prieto), s Karajanovo Akademijo Berlinskih filharmonikov (Pablo Heras-Casado), Avstralskim komornim orkestrom (Richard Tognetti), Birminghamskim simfoničnim orkestrom ter z orkestri Škotske narodne opere, operne hiše Garsington, Festivala Krakov, Narodne opere Bordeaux. V pretekli sezoni je sodelovala z orkestrom Ensemble Modern, Il pomo d’oro, Camerato Salzburg in orkestrom Kammerakademie Potsdam.

Med vidnejše dosežke na domačih tleh sodijo vloga Gilde v Rigolettu Adele v Netopirju  in Norine v Don Pasquale, ki jih je poustvarila za Slovensko narodno gledališče Maribor. V letošnji sezoni je bilo v SNG Opera in balet Ljubljana Niko ponovno mogoče videti kot Adino v Ljubezenskem napoju, Evridiko v Orfeju v peklu, nastopila pa je tudi v vlogi Mi v Deželi smehljaja ter v vlogi Musette v Puccinijevi operi  La boheme. 

Nikin repertuar obsega tudi vloge kot so Suzana (Le nozze di Figaro), Pamina (Čarobna piščal), Fiordiligi (Cosí fan tutte), Titanija (Vilinska princesa), Aricie (Hippolyte et Aricie), Sreča in Pallade (Kronanje Popeje), Italienische Sängerin (Capriccio), Christel (Ptičar), Polly (Opera za tri groše) ter koncertne izvedbe vlog Abre (Judita, zmagovalka ), Dido (Dido in Enej), Amore (Orfej in Evridika) in nenazadnje vloga Ginevere (Ariodante). V lanski sezoni je v Operi Frankfurt poustvarila vlogo Anne v operi Blühen Vita Žuraja, ki je prejela nagrado najboljše praizvedbe leta 2023.

Nika je večkrat nastopila v sklopu Festivala Ljubljana in Festivala Maribor, pogosto pa sodeluje tudi z Orkestrom in Zborom Slovenske filharmonije ter Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Tako je bila solistka srebrnega (Ensemble Modern, Lucie Leguay) in zlatega abonmaja (Il pomo d’oro, George Petrou) Cankarjevega doma, izvedla pa je tudi solo recital v Vokalnem abonmaju Slovenske filharmonije in kot solistka nastopila na večih Novoletnih koncertih Slovenske filharmonije in njihovega (modrega) abonmaja. V letu 2024 je z Ensemble Dissonance posnela zgoščenko z deli Wolfa, Jeraja, Škerjanca in Mahlerja. 

Goričeva je redna gostja na festivalih po Nemčiji (Festspiele Mecklenburg-Vorpommern), Franciji (Classic a Guethary), Angliji (Leeds Lieder, Midsummer Music), Švici (Festival de Bellerive) in Avstriji (Carinthischer Sommer). 

Predstavila se je na recitalih v dvorani Wigmore, v berlinskem Konzerthausu, na festivalih Midsummer Music, Leeds Lieder in Oxford Lieder. Med drugim je nastopila tudi v dvorani King’s Place v Londonu, v dvorani Kioi v Tokiu, Viktorijini dvorani v Ženevi, v okviru salzburškega festivala je gostovala po znamenitih dvoranah Kitajske, v lanski sezoni pa nastopila na Mednarodnemu glasbenemu festivalu Weiwuying na Tajvanu. 

V času študija je bila povabljena med mlade umetnike Salzburških slavnostnih iger (2016), Akademije Festivala Verbier (2015), Solti Akademije (2017), Independent Opera in med mlade umetnike Alvarez Opere Garsington. Bila je prejemnica številnih nagrad in štipendij med drugimi je prejela nagrado Maria Callas, Charles Mackerras in štipendijo Ministrstvo za kulturo. 

 

**********

Ravno z močno izraznostjo je v vlogi Gilde tako na pevskem kot tudi igralskem polju izstopala Nika Gorič. Sopranistka je dvignila predstavo na višjo raven, saj edina ni imela nikakršnih tehničnih težav, ki bi jo ovirale pri ukvarjanju zgolj z interpretacijo; lirični deli so bili vselej spevni, zapeti s polnim glasom, premišljenim fraziranjem in dihanjem ter včasih decentno afektirani s premišljenim dodajanjem ali odvzemanjem vibrata. Tudi kolorature so bile zapete z lahkoto; briljantni hitri mimobežni toni niso v ozadje porinili široke palete barv njenega glasu, pač pa so ji dali še večji poudarek. Igralsko se je Nika Gorič z izrazito obrazno mimiko in močno odrsko prezenco približala »pravemu« dramskemu gledališču.
Sigledal portal slovenskega gledališča, Ivana Maričić | SNG Maribor | maj 2022

S sedmimi zgodnjimi pesmimi Albana Berga se je soočila Nika Gorič, ki s svojim izčiščenim, artikuliranim in prilagodljivim sopranom navdušuje iz koncerta v koncert…..
Sklep je znova z radoživim prepevanjem Nike Gorič prinesel ljubko otroško igrivost. Orkester ji je odgovarjal z vnesenimi celo agresivnimi refreni, kot vdor stvarnosti v idealizirano podobo življenja skozi otroške oči.
Radio Ars, Lovrenc Rogelj | Abonmajski koncert Slovenske filharmonije Berg: Sedem zgodnjih pesmi, Mahler: Simfonija št. 4 | marec 2020

Med glasbenimi izvajalci tako velja (ob solidnosti vseh neomenjenih) izpostaviti predvsem sopranistko Niko Gorič, ki je pokazala veliko vokalno agilnost in izredno glasbeno inteligenco.
Večer, Benjamin Virc | Kazinska dvorana SNG Maribor – Carpe Artem (recital) | februar 2020

..S prikupnostjo in lahkotnostjo igre ter bravurozno pevsko tehniko je svojo vlogo sobarice Adele oblikovala tudi mlada sopranistka Nika Gorič.
Večer, Tomaž Geržeta | SNG Maribor – Strauss Netopir (Die Fledermaus) |  oktober 2019

“Izstopala je gotovo tudi sopranistka Nika Gorič, ki ima tehnično izpopolnjen glas (slabše so zvenele nižine, kar je morda posledica akustike), s katerim lahko dosega nebeške višine in eterično pobarvane tone. V izvedbi Boccherinija in drugi večer tudi Johanna Christiana Bacha se je dokazala z vokalno čistostjo in tudi izrazitimi poizkusi vživljanja v ekspresivne momente glasbe,…”
Dnevnik, Gregor Pompe | Festival Ljubljana – Belcanto, Lamento | avgust 2018

Deležni smo bili domala fascinantnih izvedb tega dobro izbranega bogatega programa. Sopranistka Nika Gorič je s pravim muzikalnim ognjemetom odslikavala vitalnost zvočnih vizij ustvarjalcev; pela je tudi vse na pamet.
Večer, Tone Žuraj | Grad Rače – Recital Nike Gorič in Johana Barnoina | marec 2018